kapitel 7

Jag vaknade upp vid tiotiden nästföljande dag och mådde inte särskilt bra. Det kändes som Sahara, den stora öknen i Afrika, var beläget i min mun. Jag vände på mig och försökte somna om igen men utan större lycka. Istället stapplade jag mig upp till vattenkranen för att försöka få i mig lite vätska. Nu kände jag även intensiv värk i huvudet.

Det hade varit en lyckad kväll igår men som jag kände det nu, kunde jag lika gärna stannat hemma. Lyckad och lyckad; vad var det som hände egentligen? Jag försökte att erinra mig händelseförloppet men det fanns stora blottor i minnet. På krogen träffade vi i alla fall ett gäng som vi, efter stängningsdags, följde med hem på efterfest. Den ägde rum i en större villa som en av kvinnorna lånade. Det förhöll sig på det viset att familjen som ägde huset befann sig på en jordenruntresa. Då hade den här kvinnan, som förresten hette Bodil, fåt i uppdrag att sköta vattning av blommor och städning. I gengäld fick hon utnyttja huset för egen räkning.

Det var ingen dålig villa, troligtvis i miljonklassen och med stor trädgård utanför. Festen blev i och för sig ganska lyckad. Det bjöds på mat och dryck och vi tackade inte nej. Det visade sig att Ernst var en hejare på snapsvisor och han gjorde stor succé. För egen del siktade jag mig in på en av damerna och fick en mycket trevlig stund. 

Hon hette Eva och var sjuksköterska. Förutom att hon var vacker minns jag inte så mycket mer. Vi hade i alla fall en trevlig stund tillsammans.

Klockan måste varit över fyra när Ernst och jag tog taxi hem. Vad jag minns var Ernst i relativt god form medan jag sov mest hela vägen hem.

Jag försökte hitta mer detaljer om vad som hänt men måste ge upp. Istället drack jag en liter vatten och tog ett par huvudvärkstabletter. Sedan fann jag det lämpligast att gå till sängs igen. Återigen försökte jag gå igenom händelseförloppet igår kväll men det var inte många nya detaljer som dök upp. Jag känner att min hals inte är i bästa form och det beror väl på att jag rökt för mycket. Fastän jag mådde lindrigt sagt dåligt lyckades jag somna om.

När jag vaknade upp för andra gången kände jag mig betydligt fräschare. Jag bestämde mig för att gå upp och äta en bit mat. Efter det att jag tvättat och klätt mig gick jag ut i köket, bara för att konstatera att kylskåpet var så gott som tomt. Det var så sant: jag hade inte haft tid att handla mat. Haft tid kanske är en sanning med modifikation men helt klart var kylskåpet tomt och det var ren fakta. Jag fick ställa in siktet på nån av stadens restauranger.

Efter det att jag gått ett par var i stan bestämde jag mig för EPA-baren. Som namnet förtäljer är det en bar på EPA-varuhuset. Inget märkvärdigt ställe men med god mat. Så var fallet även denna dag, då wienersnitseln smakade förträffligt. Jag hade så när ätit klart då Mats slog sig ner vi mitt bord. Han jobbar på fabriken och vi har ävenledes umgåtts flitigt på fritiden. Den senaste tiden har jag emellertid inte pratat med honom, men det beror inte på att vi är ovänner. Det har bara blivit så av nån oförklarlig anledning.

– Tjänare, sa han. Hur är läget?
– Bra…eller ganska bra i alla fall.

Det var helt ärligt svarat, visserligen mådde jag inte helt okej men betydligt bättre än morse.

– Har inte sett dig på ett tag. Vad sysslar du med?
– Inget särskilt. Var på…
_ Du har ju inte jobbat på ett tag nu. Du är väl inte arbetsskygg din djävel.
– Nja, det ligger väl till…
– Det är rätt. Man kan inte jobba jämt.

Det var då helvete att man inte ska få tala till punkt, tänkte jag. Mats hade en förmåga att att avbryta hela tiden och verkade helt ointresserad att lyssna på vad man hade att säga. Annars var det en trevlig kille som allt som oftast var på ett strålande humör och var öppen för alla förslag.

– Jag har haft problem med magen, lyckades jag skjuta emellan.
– Ja, man brukar säga så, sa han och flinade. Vad gjorde du igår förresten?
– Jag var på krogen.

Blev nu medveten om att jag var tvingad att berätta om festen och om vilka som varit med, men hur skulle jag förklara vem Ernst var?

– På krogen…var det kul?
– Javars, sa jag och försökte dra ut på samtalet.
– Vem var med mer då?
– Ernst Persson.
– Vem fan är det.
_ Jag tror inte du känner honom, men vi var på Falken och drack pilsner.

Falken var namnet på krogen vi besökt föregående kväll.

– Men vem är den här Ernst då?
– Jag träffade honom på stan en dag, så bestämde vi oss för att gå på krogen.
– Hur gammal är han då?
– Jag vet inte så noga, ljög jag.
– Det var som fan. Du träffar en helt okänd person och går på krogen med han.
– Vad är det för konstigt med det…dessutom är det en trevlig karl.

Vi försatta att pratade om gårdagen och till slut var jag tvungen att säga att Ernst ålder var närmare 40. Han fattade inte att jag gick ut och festade med en gubbe som lika gärna kunde va min far.

-De där djävla gubbarna är ju insnöade, sa han. Det märker man ju på farsan; det går ju inte att snacka med honom.
– Där har du nog fel, sa jag. Vi skulle nog tjäna på att umgås personer som är både äldre och yngre. Ta dig som exempel, din umgängeskrets består av killar och tjejer i din egen ålder. Ni blir ju helt isolerade och lever i er egna lilla värld där bara era egna små problem existerar. Det är inte konstigt att de äldre klagar på ungdomen och de yngre tycker de äldre är insnöade. De träffar ju aldrig varandra och umgås.
-Vilken predikan, sa Mats
– Ja, men ligger det inte nåt i det?
– Kanske det. Nu måste jag sticka…ska du med på fest ikväll?
– Tror inte det. Får räcka med gårdagen.
– Ja ja, men vi syns väl.
– Javisst, sa jag och fortsatte att predikan. Tänk på det där jag sa.

Han flinade lite halvhjärtat och jag tyckt mig se i ögonvrån att han fått sig en tankeställare.

Annonser

Om rabarberpolisen

Kosmopolit - Blåbärsputte

Publicerat på 1 mars, 2014, i Trevaren. Bokmärk permalänken. Lämna en kommentar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: